Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Η ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

Σήμερα που η επιλεκτική πληροφόρηση και κατ’ επέκταση η προβοκάτσια γνωρίζει μεγάλη άνθηση (δεν ξέρω εάν σταμάτησε και ποτέ…?) οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί στην ενημέρωση που μας πασάρουν, οφείλουμε να φιλτράρουμε το κάθε τι που ακούμε τόσο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και από το internet। Δυστυχώς είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι αυτοί οι οποίοι εξυπηρετούν κυβερνητικά συμφέροντα κατέχοντας καίριες θέσεις από τις οποίες μπορούν και περνούν ανενόχλητοι τα μηνύματα τους που δεν είναι τίποτε άλλο από τα μηνύματα της ίδιας της κυβέρνησης.
Για το λόγο αυτό θέλω να αποφεύγω να προωθώ ή να δημοσιοποιώ άρθρα δημοσιογράφων με το φόβο μην συνεισφέρω και εγώ στην μετάδοση των προβοκατόρικων κειμένων τους, αλλά υπάρχουν και φορές που κατόπιν του φιλτραρίσματος με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη τα κείμενα τους και τότε είναι δύσκολο να αντισταθώ και να μην τα προωθήσω.
Με κάθε επιφύλαξη λοιπόν σας παραθέτω το παρακάτω άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη και το αφήνω στη κρίση σας…Χειρότερο απ’ το βλέμμα ενός δαρμένου σκύλου είναι το βλέμμα ενός ανθρώπου σαν δαρμένου σκύλου.
Το βλέμμα του φόβου που δεν τον φιλτράρει η λογική, που δεν τον αναιρεί καμιά ελπίδα. Δεν υπάρχει χειρότερος φόβος απ’ τον αόριστο φόβο. Δεν ξέρεις τι πρέπει να φοβάσαι και καταλήγεις να φοβάσαι τα πάντα. Λίγο πριν απ’ το τέλος, φοβάσαι τον φόβο σου και καταλήγεις να φοβάσαι τον εαυτό σου.

Γέμισαν οι δρόμοι τέτοια βλέμματα. Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι πρέπει να φοβούνται, σαν τα σκυλιά που περιμένουν το χτύπημα. Πού πάμε; Τι θα μας συμβεί; Κανένας δεν μπορεί ν’ απαντήσει αλλά και κανένας δεν θέλει. Τι κακό θα συμβεί; Θα χάσουμε τη δουλειά μας, το σπίτι; Θ’ αναγκαστούμε να ζήσουμε με λιγότερα; Η τηλεόραση 52 ιντσών δεν θα προσφέρει καμιά απόλαυση; Θ’ αναγκαστούμε να ψάχνουμε στα σκουπίδια; Θα είμαστε υποχρεωμένοι να πίνουμε ρετσίνα με τον γείτονα που δεν γνωρίζουμε καν, όπως σ’ εκείνες τις ταινίες με τον Ρίζο και τη Βλαχοπούλου; Υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει η πόρτα και να είναι ο διπλανός που ζητάει ένα λεμόνι; Ποιο απ’ όλα είναι το δικό μας σενάριο;

Δεν είμαι σίγουρος πως η πτώχευση είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που θα πτωχεύσει. Η Παιδεία των προσωπικών Πανεπιστημίων και της κομματικής συναλλαγής; Οι εφορίες της διαφθοράς; Τα νοσοκομεία με το φακελάκι; Μήπως θα συντριβεί το πολιτικό μας σύστημα, αυτή η μεγάλη αποθήκη με ψεύτες, φαφλατάδες και ανεπάγγελτους; Θ’ αναγκαστεί ο Δημήτρης Ρέππας να γίνει οδοντογιατρός, ο Καραμανλής δικηγόρος και ο Βενιζέλος αδύνατος; Ποια, αλήθεια, είναι η μεγάλη καταστροφή που φοβόμαστε;

Υπάρχουν πολλά που θα χάσουμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτά που δικαιούμαστε και πολύ περισσότερο αυτά που χρειαζόμαστε. Στη γειτονιά μου θα κλείσουν τα 7 καταστήματα μανικιούρ-πεντικιούρ και τα 6 κομμωτήρια και θα μείνει μόνο ο ένας φούρνος που θα πουλάει είδος ανάγκης: ψωμί. Οι κυρίες θα πάψουν να ισορροπούν επικίνδυνα πάνω σε αφόρετες γόβες και τεχνητές επιθυμίες. Οι τράπεζες δεν θα έχουν διακοποδάνεια. Ο Ρέμος δεν θα βρίσκει κανέναν να του ρίξει δυο γαρύφαλλα. Η Φιλιππινέζα δεν θ’ αναθρέφει πια τα παιδιά. Οι σύγχρονες μανάδες ίσως δεν θ’ αναφωνούν «δεν αντέχω», γιατί θ’ ανακαλύψουν τη σημασία και της λέξης και της αντοχής. Τα παιδιά μας, όταν βγάζουν με 10 το λύκειο, θα πηγαίνουν σε κάποια τεχνική σχολή και όχι στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που αναλαμβάνει να βαφτίσει τους κατιμάδες επιστήμονες με το αζημίωτο.

Ίσως χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο όπως σε όλη την Ευρώπη, για να επικοινωνούμε και όχι για να εξευτελιζόμαστε. Το «ουάου» θα πάψει να είναι το υποκατάστατο του οργασμού στις κουβέντες που ψάχνουν την επιβεβαίωση της ανοησίας. Μπορεί να ψάξουμε περισσότερο τον πραγματικό οργασμό, μαζί με τους κανονικούς ανθρώπους που θα μας κάνουν να τους εκτιμάμε. Θ’ αρχίσουμε να αξιολογούμε ποιος είναι ικανός και χρήσιμος και όχι αναγνωρίσιμος. Οι μανάδες δεν θα ζητάνε αυτόγραφο από την Τζούλια για τις κόρες τους.

Πιο πολύ, νομίζω, θα καταστρέψουμε με τα χέρια μας εκείνο το διεστραμμένο «εγώ» που επιμένει να μας αξιολογεί και να μας συγκρίνει με βάση τις πισίνες, τη μάρκα του αυτοκινήτου και τις κακόγουστες καρό ταπετσαρίες που φοράμε επειδή γράφουν Burberry. Μπορεί να μη θέλουμε πια να γίνουμε πλούσιοι, αλλά ουσιαστικοί. Μπορεί ίσως και ν’ αγαπηθούμε περισσότερο, ανακαλύπτοντας τη συλλογικότητα και το ενδιαφέρον για μια ζωή που είναι κοινή. Οι επιπόλαιοι θα ξαναγίνουν επιπόλαιοι και δεν θα είναι πια τρέντι.

Οι αγρότες θα επιστρέψουν στα χωράφια. Και οι Ουκρανές, που έτρωγαν τις ψεύτικες επιδοτήσεις, στα σπίτια τους. Στα καφενεία των χωριών θα συζητάνε ξανά ποιο παιδί πρόκοψε και όχι ποιο πήγε σε ριάλιτι. Οι DJs, οι image makers, οι κουρείς σκύλων, ίσως χρειαστεί να βρουν μια άλλη δουλειά.

Το σύστημα της αξιολόγησής μας θ’ αλλάξει και ίσως απαιτήσουμε πραγματικά να τιμωρηθούν αυτοί που τα έφαγαν. Παρουσία μας, πάντα. Ίσως δεν ξαναψηφίσουμε εκείνους που μας έφεραν σε αυτήν τη θέση. Και ίσως καταλάβουμε πως τα κοράκια του εξτρεμιστικού καπιταλισμού, που φαίνονταν καναρίνια μέσα από τα κουστούμια και τις τηλεοράσεις, ήταν αυτοί που μας εξαπάτησαν την ώρα που ζαλιζόμασταν με Johnnie Black. Ίσως ψάξουμε για μια πιο δίκαια ζωή, χωρίς να μετράμε την απόδοση δίκιου με τη σύγκριση τραπεζικών λογαριασμών.

Μπορεί ξαφνικά οι καλλιτέχνες ν’ αρχίσουν να παράγουν κι αυτοί, πατώντας σε αυτό που είναι ζωή και όχι στις κρατικές επιδοτήσεις, σαν να πουλάνε βαμβάκι, και στις δημόσιες σχέσεις.

Δεν είμαι σίγουρος πως όλα αυτά είναι κακά. Ναι, θα υπάρξουν χιλιάδες άνεργοι. Θα χτυπηθεί το Δημόσιο. Αυτό που βρίζουμε όλοι πως είναι αντιπαραγωγικό, μας ταλαιπωρεί και δεν μας εξυπηρετεί. Θ’ απολυθούν κάποιοι απ’ αυτούς που μπήκαν με ρουσφέτι, γλείψιμο, αναξιοπρέπεια. Τα επαρχιακά μουσεία της χώρας δεν θα έχουν δέκα κηπουρούς, θα καταργηθούν οι «Οργανισμοί Αναξιοπαθούντων Κορασίδων» και οι «Πολιτιστικοί σύλλογοι για τη σουρεαλιστική προσέγγιση της ζωής του Λάμπρου Κατσώνη». Οι ανύπαντρες κόρες αξιωματικών δεν θα παίρνουν επίδομα. Και όσες απ’ αυτές είναι επώνυμες δεν θα είναι «κατά του γάμου από άποψη», για να παίρνουν το επίδομα.

Φοβάμαι, όπως όλοι. Αλλά θέλω και να συντριβεί ένα σύστημα που αναπαράγει τη σαπίλα. Που βαφτίζει Δημοκρατία τον διεφθαρμενο του εαυτό, Δικαιοσύνη την ατιμωρησία του κι ευτυχία την κενότητα και τον ευδαιμονισμό. Φοβάμαι. Γι’ αυτό θέλω να τελειώνουμε…


1 σχόλιο:

 1. Καταρχήν, καλωσορίζω την Κατερίνα σαν νέο μέλος του blog και εύχομαι για την ανάλογη συνέχεια!

  Όσον αφορά τον Βαξεβάνη, επειδή τον παρακολουθώ στο twitter, θα ήθελα να τον διαχωρίσω από τον υπόλοιπο συρφετό της δημοσιογραφίας-παπαγαλίσματος. Μπορεί στην τηλεόραση να είναι αρκετά προσεκτικός (μιας και εργάζεται στην ΕΡΤ) αλλά και στο site του (Το κουτί της Πανδώρας) και στο twitter κάνει καίριες παρεμβάσεις και αξίζει την προσοχή μας.

  Όσον αφορά το συγκεκριμένο του άρθρο, αυτό που σημειώνει είναι η επόμενη μέρα της πτώχευσης. Γιατί δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να μην διαπιστώνει πως ζούμε ήδη τα προεόρτια της οικονομικής πτώχευσης και το μόνο που μένει είναι η επίσημη κήρυξή της.

  Όμως μαζί με την οικονομική πτώχευση, ζούμε την πολιτική πτώχευση εκείνων των πολιτικών ομάδων που νέμονται την εξουσία από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Στο σημείο που έχουμε φτάσει μας οδήγησε αποκλειστικά η δική τους "πολιτική πτώχευση" (μαζί με την τυχόν δική μας αφέλεια ή ανευθυνότητα να τους επιτρέπουμε να μας εξουσιάζουν).

  Βλέπουμε πως ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά στιγμή, αποφασίζουν να εξαθλιώσουν το σύνολο του Ελληνικού λαού προκειμένου να προστατεύσουν τα πρασινογάλαζα παιδιά τους, τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες-χορηγούς τους και τους "απαραίτητους" τραπεζίτες.

  Αν επιτρέψουμε να διαχειριστούν την πτώχευση οι ίδιοι, δυστυχώς δεν θα υπάρξει καμμία ελπίδα ανάκαμψης. Θα φτάσουν το λαό στα όρια της πείνας (γιατί ήδη βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας), συνεχίζοντας να μοιράζονται τον πλούτο με τα "δικά τους παιδιά" (κομματικούς στρατούς, επιχειρηματίες, καναλάρχες, τραπεζίτες).

  Εδώ είναι η δική μας ιστορική ευθύνη! Να τους κηρύξουμε την πολιτική τους πτώχευση και να αναδείξουμε μία νέα εξουσία που θα διαχειριστεί την δύσκολη οικονομικά στιγμή τιμωρώντας τους υπαίτιους και φέρνοντας λύσεις που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο κοιτάζοντας συνολικά το συμφέρον του Λαού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Είστε απολύτως ελεύθεροι να πείτε την γνώμη σας, αρκεί να μην περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς.