Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Το επόμενο βήμα

Ξεκινήσαμε πριν από 6 μήνες περίπου, σαν μία προσπάθεια ενός που οδήγησε στο να δημιουργηθεί μία παρέα. Αντικειμενικός στόχος μας ήταν να "φωνάξουμε" εναντίον της πολιτικής που υπαγορεύει το ξεπούλημα της Χώρας και του Λαού της για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο αγώνας που ξεκινήσαμε ήταν φυσικά άνισος και επιβεβαίωσε τους πιο απαισιόδοξους που προέβλεπαν πως δεν επρόκειτο να ακουστούμε, όσο δυνατά και αν φωνάζαμε. Γι αυτό επιβάλλεται να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Ποιός είναι ο εχθρός
Απέναντί μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή η τρόικα Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Όχι τα πρόσωπα, άλλωστε αυτοί είναι υπάλληλοι που εφαρμόζουν τις προαποφασισμένες πολιτικές. Και δεν πέφτουμε στην παγίδα να ενοχοποιήσουμε το κακό ΔΝΤ ή την κακιά Μέρκελ. Όποιος έχει τέτοιες αυταπάτες, ας θυμηθεί την ιστορία με το άρθρο 37 στο "πολυνομοσχέδιο" (1). Η τρόικα απλά ασκεί σήμερα αυτή την πολιτική και σκόπιμα εντάσσουμε σε αυτήν και την Κυβέρνηση. Μόνο που αύριο, εκφραστές αυτής της πολιτικής θα είναι και αυτοί που ψευτοδιαφωνούν με τα μέτρα ζητώντας παραλλαγές - εμμένοντας όμως στη βάση της που δεν είναι άλλη από το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας και τη σκλαβιά του Λαού στους νέους ιδιώτες επενδυτές με μισθούς πείνας. 
Ο πραγματικός εχθρός έχει πολλά ονόματα και ο κόσμος αναφέρεται σε αυτόν με πάμπολλα ονόματα: Κεφάλαιο, Καπιταλισμός, Νεοφιλελευθερισμός, Παγκόσμια Διακυβέρνηση, Τραπεζίτες, Κερδοσκόποι, Συμφέροντα, Νέα Τάξη Πραγμάτων, Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, Μονοπώλια είναι μόνο ενδεικτικά ονόματα που σκιαγραφούν όμως το ίδιο γεγονός: Την επιθυμία μίας πολυποίκιλτης ομάδας ισχυρών να επιβληθούν στους Λαούς και να οικειοποιηθούν τον πλούτο τους, μετατρέποντας τους ίδιους σε σύγχρονους σκλάβους που θα παράγουν πλούτο για ένα κομμάτι ψωμί. Και η δράση τους δεν πρωτοεμφανίστηκε στη χώρας μας, αλλά αποτελεί μία παγκόσμια απειλή εναντίον των Λαών. 
Τι διαφορά έχει άλλωστε αν ο δεσμοφύλακάς  σου είναι Έλληνας, Γερμανός, Ρώσος ή Αμερικάνος. Η ουσία είναι ότι εξανδραποδίζεσαι και αναγκάζεσαι ή να δουλεύεις όλο και περισσότερο για τα ψίχουλα που δεν σου προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση, ή να αποτελείς τον εφιάλτη της ανεργίας για τον διπλανό πενιχρά αμοιβόμενο εργαζόμενο. 


Τι δεν είμαστε
Δεν είμαστε τα φερέφωνα καμμίας κομματικής αριστοκρατίας. Ανάμεσά μας βρίσκονται άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους μεν (γιατί είναι δικαίωμα καθενός να πιστεύει ότι θεωρεί καλύτερο) απελευθερωμένοι δε από φανατισμούς και παρωπίδες. Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. 

Ποιοί είμαστε
Είμαστε οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι καθημερινά στη ζωή σου. Ο αγρότης που παράγει τα προϊόντα που καταναλώνεις, ο  δάσκαλος που μαθαίνει γράμματα στα παιδιά σου, αυτός που σου μαζεύει τα σκουπίδια, ο μικροεπιχειρηματίας που σου πουλάει προϊόντα.   Πολλοί απο εμάς κατά το παρελθόν παρασυρθήκαμε και φάγαμε το τυράκι, χωρίς όμως να δούμε τη φάκα. Όμως τώρα η φάκα έκλεισε και βρεθήκαμε παγιδευμένοι μέσα της, χωρίς καμμία διέξοδο διαφυγής. Οι φωνές μας μέσα από το κλουβί δεν συγκινούν καθόλου τους δεσμοφύλακες. Αντιθέτως, μέσα στη βουλή ακούγονται φράσεις όπως "Ποιός μπορεί να εμπιστευτεί μία κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από εκλογές" (2). 
Είμαστε αυτοί που φωνάζουμε εδώ και καιρό για τη νέα κοινοβουλευτική δικτατορία. Είμαστε αυτοί που δεν εντυπωσιαζόμαστε με τις ψευτορητορείες, ούτε με την τρομοκρατία των παπαγάλων. Εξ αρχής φωνάζαμε για την κατάληξη των μέτρων και τη διάρκειά τους και έχουμε προβάλλει πάμπολες λύσεις για την έξοδο από αυτή την κρίση - άλλωστε δεν ήταν δύσκολο μιας και σε αυτή τη θέση βρέθηκαν πολλές χώρες πριν από εμάς και κατάφεραν να ξεφύγουν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Ισλανδία. 

Τι ζητάμε
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ: Κάθε πολίτης να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς. 
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Όλοι οι πολίτες να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και την κοινωνία
ΙΣΟΤΗΤΑ: Ίσες ευκαιρίες σε όλους
Πολλοί ευαγγελίστηκαν αυτές τις αρχές, αλλά τις σοδόμισαν στην πράξη. Και ετοιμάζονται πάλι να κάνουν το ίδιο. Εμείς στεκόμαστε απέναντί τους και απέναντι σε οποιονδήποτε έχει τέτοιους σκοπούς με ένα μόνο σύνθημα::
Η ευημερία του Λαού είναι ο υπέρτατος νόμος (3)

Πως θα τα καταφέρουμε
Σχηματίζοντας ένα κοινό μέτωπο που στην πράξη θα ακυρώσει αυτές τις πολιτικές. Μία ομάδα που θα υπερασπιστεί στην πράξη το αυτονόητο: τον άνθρωπο. Ένα μέτωπο που θα λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να ακουστεί και να συμμετέχει στη διαμόρφωση και την ανάληψη των πολυποίκιλτων δράσεων. 
Μία ομάδα που η δύναμή της θα είναι η συμμετοχή, η οποία μπορεί να νικήσει κάθε είδους πολιτική όπως έχει αποδείξει η Ιστορία (4). Και όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμή μας να αγωνιστούμε για να κατακτήσουμε μία καλύτερη κοινωνία, για εμάς και τα παιδιά μας.


Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες του νησιού κοντά μας. Από τα σωματεία και τους συλλόγους, μέχρι τον απλό πολίτη. Να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πως. Δεν θα μας σώσει κανένας, παρά μόνο εμείς παίρνοντας τη ζωή στα χέρια μας. 


Υ.Γ. Το ανωτέρω κείμενο συντάχθηκε ως απάντηση στην πρόταση ενός εκπαιδευτικού για τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου των σωματείων και των εργαζομένων του νησιού. Το πως θα λέγεται, δεν έχει τόσο σημασία, όσο οι πραγματικοί του στόχοι. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις και έχουν μπει τεθεί διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας, οι ανεμογεννήτριες κ.α. και ο τρόπος δράσης μας. 


Παραπομπές:
(1) Άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, όπου την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων δεν την ζήτησε η τρόικα, όπως αποκαλύφθηκε με την επιστολή Βενιζέλου που αρνούταν να φέρει στη Δημοσιότητα και την παρουσίασε με το θέατρο της "τζάμπα μαγκιάς" για τον Τσίπρα. Το θέατρο έγραψε στην κάμερα, η ουσία όμως κρύφτηκε επιμελώς.
(2) Ευαγ. Βενιζέλος στην αγόρευσή του στην Βουλή, την Παρασκευή 4-11-2011. Σας θυμίζει τίποτα; 
(3) Κικέρων: Salus populi suprema lex
(4) Για να μείνουμε μόνο σην Ευρώπη και στα πρόσφατα παραδείγματα, αναφέρω το Νόμο Poll Tax στην Αγγλία που οι αντιδράσεις του κόσμου έριξαν τη Θάτσερ. Για περισσότερα παραδείγματα ανατρέξτε στην Ιστορία η οποία είναι γεμάτη και στην Ελλάδα και Παγκοσμίως.

2 σχόλια:

  1. Επειδή το πρώτο βήμα ήταν θεόστραβο, δεν θα γίνει ποτέ το επόμενο. Άλλαξε πορεία και φρόντισε να πατάς γερά. Είναι βασικό να ξεκινάς με σταθερά βήματα και κυρίως να συμπορεύεσαι με τους εργαζόμενους που δεν τρέφουν αυταπάτες και το φωνάζουν "τέρμα ποια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες".

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το θεόστραβο θα διαφωνήσω. Μπορεί να δόθηκε λάθος εντύπωση αλλά δεν είχε σκοπό αποκλεισμού κανενός. Ήταν το πρώτο βήμα να βάλουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν, που τα περισσότερα είναι αυταπάτες όπως λες και συ.
    Επιτυχημένο δεν το λες, μόνο και μόνο για την έλλειψη αποτελέσματος. Αλλά, το γεγονός ότι ο κόσμος άρχισε να ενημερώνεται και βγήκε από το καβούκι της στοχευμένης ενημέρωσης/προπαγάνδας του κεφαλαίου είναι ένα μεγάλο κέρδος, που πλέον πρέπει να αξιοποιηθεί και από την αγώνα της έκφρασης της αγανάκτησης να περάσουμε στον αγώνα ανατροπής.
    Κάθε πολιτικής, από όποιον χώρο και αν προέρχεται, που στοχεύει στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από οποιαδήποτε ελίτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είστε απολύτως ελεύθεροι να πείτε την γνώμη σας, αρκεί να μην περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς.