Μέχρι δύο μέρες πριν η κυβέρνηση μας φώναζε σε όλους τους τόνους πως πήρε όλα τα νέα μέτρα (από τον Μάιο του 2010 με το μνημόνιο μέχρι και το μεσοπρόθεσμο) ώστε να αποφύγει τη χρεωκοπία (θυμηθείτε αναλυτικά μερικές δηλώσεις τους εδώ). Ήταν μία επιλογή στάσης πληρωμών προς τους πολίτες ώστε να διασφαλιστούν τα χρήματα των δανειστών.
Και ξαφνικά, αφού ψηφίστηκε και το μεσοπρόθεσμο (με το οποίο ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία και φορολογούμε και τους μισθωτούς/συνταξιούχους των 700€ ) εμφανίζεται ο Βενιζέλος να μας λέει για σενάρια επιλεκτικής χρεωκοπίας που δεν πρέπει να μας τρομάζουν, ενώ όλο τον προηγούμενο καιρό "ξόρκιζαν" ως εχθρούς της χώρας όσους υποστήριζαν την χρεωκοπία και το κούρεμα των ομολόγων.
Αυτοί που μέχρι χθες μας τρομοκρατούσαν με το ενδεχόμενο χρεωκοπίας (θυμηθείτε τα τανκς του Πάγκαλου), σήμερα μας παρουσιάζουν την επιλεκτική χρεωκοπία ως μη καταστρεπτική λύση.
Αυτοί που μέχρι χθες ψήφιζαν τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα ως μόνη λύση για να μην χρεωκοπήσει η χώρα, σήμερα ομολογούν εμμέσως πως απέτυχαν.
Και απέτυχαν αφού εξαπέλυσαν την πιο ανηλεή οικονομική και κοινωνική επίθεση εναντίον του Λαού.
Έχει διαφορά να διερευνάς λύσεις χρεωκοπίας με το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ (το 2009) απ ότι στο 150% του ΑΕΠ (σήμερα).
Και τέλος: Τί σημαίνει επιλεκτική χρεωκοπία; Θέλω να ξέρω αναλυτικά ποιοί θα επωμιστούν το κόστος; Οι ιδιώτες δανειστές (πχ τράπεζες, funds) ή τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν στην κατοχή τους κρατικά ομόλογα (πχ ΙΚΑ); (γιατί εμένα μου "βρωμάει" πως η λύση πάλι θα είναι η εξασφάλιση των ιδιωτών δανειστών να πάρουν όσο περισσότερα γίνεται - εις βάρος φυσικά πάλι του Λαού;)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Είστε απολύτως ελεύθεροι να πείτε την γνώμη σας, αρκεί να μην περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς.